Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Stegning og stearinlys kan skade dit helbred

Indendørs ultrafine partikler udledes bl.a. ved afbrænding af stearinlys i hjemmet, rygning, rengøring, gennem brændeovnen og ved madlavning. Den helt store synder, i denne sammenhæng, er faktisk stearinlyset.
For at mindske risikoen for høj eksponering af ultrafine partikler i dit hjem, er det vigtigt at der luftes ud, at der tjekkes for mængden af kemikalier i dine rengøringsmidler og at emhætten bruges på højeste trin når der laves mad.

Udendørs
Udendørs udledes disse fx grundet trafik og tilhørende forurening. Her spiller det en rolle om du bor i et by- eller landområde, hvilken tid på døgnet du bliver eksponeret, og derudover kan vindtilstanden også have en betydning.
Studier viser, at ultrafine partikler kan forhøje risikoen for sygdom hos eksponerede individer, da partiklerne er små nok til at trænge gennem de øvre luftrør og ned i lungerne. Konsekvensen af dette kan være øget dødelighed forårsaget af lunge- og hjertekarsygdomme.

Undersøgelse støttet
Spørgsmålet forbliver, hvilke helt specifikke sundhedsmæssige konsekvenser ultrafine partikler har for mennesker som er eksponeret for disse. Teknologisk Institut laver i øjeblikket studier, hvor målet er at danne et konkret datagrundlag for lave, normale og høje niveauer af eksponering. Sammen med DIM og Realdania støtter GI disse studier og følger deres udvikling.

Realdanias 10 gode råd til et bedre indeklima:

 
Grundejernes Investeringsfond
Ny Kongensgade 15
1472 København K

Tlf: 82 32 23 00

gi@gi.dk
sikkerpost@gi.dk

Mandag - Torsdag: 9-16
Fredag : 9-14

EAN nr.: 5798009811097
Ny Kongensgade 15
1472 København K

Tlf: 82 32 23 00

gi@gi.dk
sikkerpost@gi.dk

Mandag - Torsdag: 9-16
Fredag : 9-14

EAN nr.: 5798009811097