20. december 2024
GI støtter 9 udviklingsprojekter med godt 8 mio. kroner
Troværdig måling af Legionella for danske vand- og brugsvandsinstallationer – Teknologisk Institut
De forskellige Legionella-målemetoder knyttet til brugsvandsinstallationer skal kortlægges og beskrives. Hermed bliver der grundlag for troværdige målinger af Legionella. Måling af Legionella er i dag præget af en række forskellige metoder og ofte med ret forskelligartede resultater, som både eksperter og brugere har vanskeligt ved at sammenligne og bruge til noget. Der er tale om et praksisnært projekt, som kan medvirke til at mindske omfanget af sundhedsfarlige bakterier i brugsvand.
Resultaterne af arbejdet skal formidles gratis til målgrupperne ved en temadag, i artikler til fagblade og på nettet. Teknologisk Institut samarbejder i projektet med Aalborg Universitet, Statens Serum Institut, laboratorier og driftsansvarlige.
GI støtter med 417.000 kr.
Konsekvenser og handlingsrum for byggeriet ved mangel på mineralske råstoffer – Teknologisk Institut
Formålet er at kortlægge den eksisterende viden om mineralske råstoffer og deres anvendelse til byggematerialer, samt analysere de ressourcemæssige konsekvenser af forskellige scenarier for fremtidig råstofanvendelse. Danmark er i dag selvforsynende med sand, grus og ler, hvoraf ca. 30 % anvendes i byggeriet. Mulighederne for indvinding af mineralske råstoffer er ikke ubegrænsede, og det kan få stor indflydelse på hvilke materialer der anvendes i fremtidens byggeri, ved både renovering og nybyggeri. Projektet kan blive et vigtigt input i debatten om hvilke materialer der af klima – og ressourcehensyn skal anvendes i fremtidens byggeri.
GI støtter med 1.074.000 kr.
Håndværk 2025 - plads til at gro – et nyt landskab for byggeriet – Smith Innovation
På messen Håndværk 2025, som afvikles 5. og 6. februar 2025, skal en udstilling opstilles. Udstillingen vil vise mulighederne for at anvende biobaserede materialer ved renovering af den eksisterende bygningsmasse. Udstillingen vil belyse hvordan man renoverer med anvendelse af biobaserede materialer, hvordan løsningerne virker, hvordan materialerne bliver produceret, samt hvilke perspektiver biobaserede materialer har for nye arbejdspladser. For at sikre at byggeriet i fremtiden i højere grad får en balanceret anvendelse af tilgængelige ressourcer, er der behov for brug af flere biobaserede byggematerialer. Det kræver at blandt andet håndværkere motiveres og informeres om fordelene ved biobaserede materialer.
GI støtter med 225.000 kr.
Hvorfor genbruger vi meget mindre end vi ønsker, og meget mindre end vi kan – Aboutvad
Hvorfor genbruger vi mindre end, vi egentligt ønsker. Dette spørgsmål skal en ny undersøgelse afdække. Undersøgelsen skal belyse opfattelser, motivation og adfærd blandt slutbrugere og kunder i valgsituationer i forhold til brug af genbrugsmaterialer i renoveringsprojekter. Den skal også afdække de underliggende faktorer, som påvirker slutbrugere og kunders valg.
Andre undersøgelser viser nemlig, at mens et stigende antal danskere selv mener, at de agerer bæredygtigt, så viser det sig, at virkelighedens faktiske handlinger er noget mindre bæredygtige, når det kommer til bæredygtige ændringer i boligen. Det ses også, at udviklingen i genbrug af byggematerialer er stagneret, og at et stigende antal danskere mener, at det at handle bæredygtigt ikke gør en forskel.
GI støtter med 650.000 kr.
Holdbare VVS-installationer – Corrosion Advice Aps
I et nyt projekt skal der udvikles viden om korrosion af metaller i VVS-installationer med henblik på at reducere risikoen for lækager og forbedre driftssikkerheden og installationernes levetid. Vidensgrundlaget om korrosion i VVS-installationer som følge af blandt andet mikroorganismer som alger, bakterier og svampevækster er i dag ikke tilstrækkeligt. Og der mangler viden om hvordan specifikke forhold som temperatur, vandkemi m.v. påvirkninger korrosion. Desuden er viden om hvilke forhold, der påvirker messingkomponenters holdbarhed begrænset, og derfor kigger projektet også på det. Korrosion af metaller i VVS-installationer medfører hvert år omfattende skader, som har betydelige økonomiske- og samfundsmæssige konsekvenser. Således udbetales der hvert år ca. 1,5 mia. kr. til dækning af vandskader fra skjulte rør – hvoraf det af forsikringsselskaberne vurderes, at korrosion er skyld i 40-60 % af skaderne.
GI støtter med 1.660.000 kr.
Tre strategiske spor til mere bæredygtig Facility Management (FM) – Dansk Facilities Management (DFM)
I et projekt skal der udvikles ny viden, etableres praksisnære værktøjer og konkrete anbefalinger til FM-branchen med det formål at styrke bæredygtigheden på området. DFM har gennem dialog med udvalgte repræsentanter fra FM-branchen udpeget tre vigtige aspekter af FM lige nu – anvendelse af kunstig intelligens (AI), bæredygtighedsstrategier samt udvikling og kortlægning indenfor bæredygtig FM. Projektet vil gennem kortlægning, analyse og case-samlinger adressere disse spørgsmål. Bygningstyper som vil indgå i projektets analyser, er kommunale, statslige og private bygninger – herunder lejeboliger, produktionsbyggeri, sundhedsbyggeri, og kontorbyggeri.
GI støtter med 1.5 mio. kr.
SBI anvisning – Vejledning i beregning af bygningers klimabelastning ved renovering og nybyggeri – Aalborg Universitet (BUILD)
En ny SBI-anvisning om beregning af bygningers klimabelastning ved renovering og nybyggeri skal udføres. Målet er at forbedre forudsætningerne for en mere ensartet praksis i beregning af byggeriets klimabelastning. Fra juli 2025 kommer der krav i bygningsreglementet til grænseværdier for bygningernes klimabelastning - gældende for nye bygninger. For renovering er der endnu ingen lovgivningskrav om grænseværdier, men det er de samme beregningsmetoder, som mange renoveringsprojekter i dag bruger, når der laves beregninger på klimabelastning. Store dele af byggeriet – herunder særligt de mindre aktører – har ikke de fornødne kompetencer til at foretage de komplicerede beregninger. Dertil kommer, at der ikke findes en fælles standard for beregningsmetoderne. Det skal den nye anvisning tilvejebringe.
GI støtter med 700.000 kr.
BO GODT – danske boligidealer i fremtiden – Aalborg Universitet (BUILD)
I et projekt skal det formidles hvilke boligbehov, drømme og værdier, der kan medvirke til at transformere den danske boligmasse mod et bæredygtigt samfund. Heri ligger en række spørgsmål som eksempelvis ”hvordan får man danskerne til at leve i mindre boliger?” eller ”renovere i stedet for at rive ned”. Formålet er at øge byggeriets indsigt i disse spørgsmål og dermed sikre, at fremtidens bæredygtige bolig kan blive rammen om det gode liv. Behovet for at øge byggeriets bidrag til den grønne omstilling, gør det nødvendigt i langt højere grad at udnytte de bygninger og boliger, som allerede er bygget. Det handler blandt andet om øget og anderledes anvendelse af etagebyggeri, og parcelhuse i både by og på land. Det kræver udvikling af nye boligidealer og forståelse for, hvad der driver sådan en udvikling.
GI støtter med 526.552 kr.
SBI anvisning – Målemetoder for asbest i byggeriet – Aalborg Universitet (BUILD)
En ny SBI-anvisning om målemetoder for asbest i byggeriet, herunder udarbejdelse af grænseværdier skal udarbejdes. Vejledningen skal være dækkende for hvad angår indeklima og udendørs arealer. Formålet er overordnet at sikre ensretning af rådgivning og anbefalinger i forbindelse med sanering for asbest. I forbindelse med renovering af boliger hvor blandt andet asbesttage udskiftes opleves der blandt udlejere og boligorganisationer store forskelle i rådgivning og krav til foranstaltninger. Det skaber usikkerhed hos de berørte parter – herunder lejerne, og har varierende økonomiske konsekvenser for ejere og boligorganisationer.
GI støtter med 1.275.000 kr.